Bekijk profielpagina

De Circulaire #91: irritante katten en zes dingen die ik nog niet wist over frontend development πŸ‘©β€πŸ’»πŸ‘¨β€πŸ’»

Revue
 
Hallo! Ik was twee dagen bij Frontend United, een grote conferentie waar mensen praatjes geven over h
 
27 mei · Editie #91 · Bekijk online
De Circulaire
Hallo! Ik was twee dagen bij Frontend United, een grote conferentie waar mensen praatjes geven over hoe je goed websites bouwt. Wat ik daar van opstak lees je in deze nieuwsbrief. Maar ik heb ook wat superirritante katten voor je.
Veel plezier en irritatie met deze Circulaire!

Zes dingen die ik heb geleerd bij Frontend United
Ondertitelaars van Nederland: doe dit niet
Ondertitelaars van Nederland: doe dit niet
Ik was, samen met mijn Pointer-collega Marije, twee dagen bij Frontend United in Utrecht. Hier zijn zes dingen die ik er leerde.
  1. Accessibility (toegankelijkheid) houdt in dat je jouw website zo bouwt dat deze ook bruikbaar is voor mensen met een (tijdelijke) handicap. Klinkt logisch maar gebeurt helaas lang niet altijd. Maar dat gaat veranderen. Vrijwel alle sprekers hadden het als onderwerp. En vanaf 23 september moeten veel meer sites toegankelijk zijn.
  2. Browsers kunnen steeds meer wat tot nu toe alleen apps konden. Sites kunnen bijvoorbeeld ook werken als je geen internet hebt. Probeer het maar eens. Ga naar Trivago, zet je wifi of 4G uit en herlaad de pagina. Veel plezier.
  3. Ook met CSS (dat de visuele stijl aan een pagina geeft) kun je steeds meer. Met Houdini kun zelf nieuwe CSS-mogelijkheden programmeren, zodat websites visueel nog veel toffer kunnen worden. Nog een beetje toekomstmuziek, want lang niet alle browsers ondersteunen Houdini.
  4. Ontwerpers opgelet: wat wel al kan in (bijna) alle browsers is gebruik maken van CSS Grid. Je kunt dan eindelijk fatsoenlijke tijdschrift-achtige layouts met rijen en kolommen maken in een webpagina zonder dat ontwikkelaars lelijke hacks moeten gebruiken.
  5. Ik bouw al jaren statische sites die niet afhankelijk zijn van een CMS en daarom zowel veilig als snel zijn. Maar sinds deze conferentie weet ik dat die methode een naam heeft: JAMstack.
  6. Mijn favoriete lezing: Waarom β€˜ik bouw die functie van Airbnb na’ nooit een goed idee is.
Hay's activiteiten van de afgelopen twee weken
Voor Pointer deed ik dit:
  • Ik scrapete alle waarderingen van Nederlandse bierbrouwers zodat we nu eindelijk weten wat de beste Nederlandse brouwer is.
  • Samen met mijn collega Adriana analyseerde ik de resultaten van de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen. Specifiek keken we waar de achterban van alle partijen zit. Het blijkt dat Forum voor Democratie het overal goed doet, terwijl DENK bijna net zo geconcentreerd is als de SGP.
  • En als je wilt weten hoe ik de gegevens van 7.319.650 stemmen op een overzichtelijk kaartje heb gezet dan moet je dit even lezen.
Ik heb ook de tweede aflevering van mijn nieuwe podcast opgenomen, en aanstaande vrijdag ga ik de derde opnemen. Waar mijn nieuwe podcast over gaat en wanneer jullie daar naar kunnen gaan luisteren houd ik nog even geheim. Spannend!
Oh, en de chef kattengifjes en ik ontdekten dat het nummer op het Eurovisie Songfestival van Cyprus dit jaar wel héél veel leek op dat van vorig jaar.
De beste linkjes
Gitaar
Aambeeld
Origami
De beste kattengifjes
Aangezien Grumpy Cat dood is deze keer een compilatie met alleen maar irritante katten. Zoals altijd voorgeselecteerd door de onvervangbare (en niet irritante) Lotte Belice, bedankt!
Deze kat interesseert het geen ene fuck dat botten niet voor de poes zijn.
Deze kat interesseert het geen ene fuck dat je vanaf frame 1 van het gifje al kan zien wat er gaat gebeuren.
Deze kat interesseert het geen ene fuck dat mutsen geen voedsel zijn.
En deze kattenliefhebber interesseert het geen ene fuck dat u nog meer kattengifjes wilt zien, want dat was het!
Maandag 10 juni is een hele bijzondere dag. Niet alleen omdat dan De Circulaire #92 verschijnt, maar vooral omdat ik dan precies één dag langer in Amsterdam woon dan dat ik in Utrecht heb gewoond.
Om dat heugelijke feit te vieren krijgt u van mij die dag lekker vrij. Ja echt, u hoeft die dag niet te werken. Dus ga naar onze hoofdstad en bezoek het Rijksmuseum, ga met een bootje varen op de Amstel, rook een joint of ga naar de hoeren. Veel plezier en tot dan!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Hay Kranen met Revue.